ΜΑΣΑΖ & ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ/ΒΛΕΦΑΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Το Tea Tree Oil (ΤΤΟ) είναι γνωστό για την δράση του κατά των βακτηριδίων, των παράσιτων Demodex και των φλεγμονών. Το έλαιο του Tea tree oil είναι ένα σύνθετο μείγμα τερπενίων και άλλων υδρογονανθράκων που παράγονται μεταβολικά στα φύλλα της Melaleuca alternifolia. Τα οφέλη και οι δυνατότητες του συγκεκριμένου ελαίου (που αποστάζεται από το φυτό Melaleuca alternifolia) έχουν αναγνωριστεί εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Το Tea tree oil έχει γίνει γνωστό για τις αντισηπτικές αντι-Demodex, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Εικόνα: Φυτό Melaleuca alternifolia

Το έλαιο του φυτού Melaleuca είναι ο συνδυασμός δυο ελληνικών λέξεων: melas (μαύρο) και leukos (λευκό), σε σχέση με το μαύρο χρώμα του κορμού και τους νεαρούς λευκούς μίσχους και κλαδιά που είναι τα χαρακτηριστικά πολλών ειδών αυτού του γένους. Το alternifolia προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει ότι έχει εναλλακτικά φύλλα. Το Tea tree oil χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια. Η κλινική του χρήση περιγράφεται σε μονογραφίες που έχουν δημοσιευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Βρετανική Φαρμακοποιία και την Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Το TTO έχει μια σειρά από καλά τεκμηριωμένες λειτουργικές ιδιότητες ως:
– Ακαρεοκτόνο
– Αντιβακτηριακό
– Αντιφλεγμονώδες
– Αντιμυκιτιακό

Γνωρίζατε ότι το έλαιο τεϊόδεντρου (Tea tree oil) έχει πολλές χρήσεις για το ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων των ματιών και το προτιμούν οι οφθαλμίατροι?

Εικόνα: Ένας ασθενής θετικός σε Demodex με κυλινδρική πιτυρίδα στα βλέφαρα πριν και 4 εβδομάδες μετά με αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων λόγω συνδυασμένης θεραπείας υγιεινής βλεφάρων-μασάζ & ψεκασμού με Ophthalmogen.

Το έλαιο τεϊόδεντρου (TTO) αποστάχθηκε για πρώτη φορά το 1925. Θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητα του έλαιού προέρχεται από τη συνέργεια των κύριων συστατικών του όπως το τερπινολένιο, η τερπιν-4-όλη, η λιναοόλη, τα α & γ τερπινένια, 1.8-κινεόλη.


Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται τερπένια και έχουν ποικίλα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Εικόνα: Ακάρεα Demodex στο θύλακα της βλεφαρίδας.

Εικόνα: Βακτήρια

Έχει αποδειχτεί ότι σκοτώνουν τα παράσιτα Demodex και επηρεάζουν τη δομή του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων, θέτουν σε κίνδυνο την κυτταροπλασματική μεμβράνη και διακόπτουν τη μεταγραφή των πρωτεϊνών, γεγονός που εμποδίζει τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

Εικόνα: Arthur Penfold

Ο Arthur Penfold θεωρείται ο πατέρας του Tea Tree Oil, ο οποίος σε συνεργασία με τον FR Morrison δημοσίευσε τις πρώτες αναφορές της καθαρής αντιμικροβιακής δράσης του Tea tree oil σε μια σειρά εργασιών τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Εικόνα: Αύγουστος 1942 στρατιωτική απόβαση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

Το ΤΤΟ έγινε στο παρελθόν οικιακή θεραπεία σε πολλά σπίτια και ήταν απαραίτητο μέρος του kit κάθε Αυστραλού στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι αντιβακτηριακές και αντι-Demodex ιδιότητες του Ophthalmogen Tea Tree Oil (www.ophthalmogen.com) μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπεία διάφορων παθολογικών καταστάσεων του δέρματος των βλεφάρων των ματιών όπως είναι η βλεφαρίτιδα, η οφθαλμική ροδόχρους ακμή, η ατοπική και σμηγματορροική δερματίτιδα.

Εικόνα: Demodex στο δέρμα των ματιών

Εικόνα: Πρησμένα βλέφαρα λόγω δεμοδήκωσης

Τα μάτια καταπονούνται καθημερινά από το περιβάλλον, την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, το μακιγιάζ, τους φακούς επαφής, ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ παράλληλα συνηθίζεται σε αρκετές δερματοπάθειες του προσώπου να υπάρχει και συμμετοχή από τα μάτια.

 

Η φλεγμονή στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες οδηγεί στην μειωμένη ποιότητα ζωής και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

 • πρησμένα-λιπαρά βλέφαρα,
 • ερυθρό βλεφαρικό χείλος,
 • απολέπιση στο βλέφαρο σαν πιτυρίδα,
 • έντονες τσίμπλες κατά το πρωινό ξύπνημα,
 • ρυπαρά-λιπαρά εκκρίματα στις βλεφαρίδες,
 • προβληματικές, αδύναμες βλεφαρίδες,
 • απώλεια βλεφαρίδων (μαδάρωση)
 • κόκκινα μάτια
 • αίσθημα άμμου, ξένου σώματος (ξηροφθαλμία)
 • ευαισθησία στο φως
 • θολή όραση

Εικόνα: Οι επιπτώσεις της φλεγμονής του δέρματος των βλεφάρων είναι εμφανής στα μάτια

Συχνές αιτίες φλεγμονής των βλεφάρων/βλεφαρίδων είναι οι:


– Ελλιπής υγιεινή
– Ανεξέλεγκτη βακτηριακή ανάπτυξη (συνήθως σταφυλόκοκκοι)
– Ακάρεα Demodex
– Δερματίτιδα

Καθαρισμός, μασάζ και ψεκασμός των βλεφάρων/βλεφαρίδων


Λόγω των σημερινών δραματικών επιδημιολογικών στατιστικών* και την φθίνουσα ποιότητα ζωής των ασθενών, υφίσταται η ανάγκη σύστασης του καθημερινού καθαρισμού των βλεφάρων με Naviblef ή Ophthalmogen, το μασάζ στα βλέφαρα με το Ophthalmogen Gel και ο ψεκασμός των ερεθισμένων βλεφάρων & προβληματικών αδύναμων βλεφαρίδων με Ophthalmogen Spray, ως μέρος της καθημερινής υγιεινής. Στόχος είναι η επίτευξη του ελέγχου του φορτίου βακτηρίων και ακάρεων στο δέρμα, η αποφυγή εξάρσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οφέλη τα οποία θα ενισχύσουν την ικανοποίηση, την ευγνωμοσύνη και την εμπιστοσύνη του ασθενούς στο πρόσωπο του θεράποντα ιατρού και του φαρμακοποιού.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *