ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙΟ.
ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Το χαλάζιο είναι ένα από τα πιο κοινά οιδήματα των βλεφάρων. Είναι μια χρόνια λιποκοκκιωματιώδης καλοήθης αργά αναπτυσσόμενη φλεγμονώδης κύστη, είτε στους μεϊβομιανούς είτε στους Zeis αδένες στο άνω ή το κάτω βλέφαρο, μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα.
  •  30.84% των ανθρώπων στην 3η δεκαετία της ζωής τους μπορεί να υποφέρουν από χαλάζιο στα βλέφαρα (λόγω απουσίας υγιεινής των βλεφάρων/βλεφαρίδων, μασάζ-καθαρισμού-ψεκασμού των βλεφάρων)

Η λέξη «χαλάζιο» είναι ένας ελληνικός όρος που σημαίνει «μικρό σπυράκι». Το χαλάζιο είναι επίσης γνωστό ως «Μεϊβομιανή κύστη» επειδή εμφανίζεται λόγω χρόνιας στείρας κοκκιωματιώδους φλεγμονής των σμηγματογόνων μεϊβομιανών αδένων ή και των αδένων του Zeis που συχνά είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας διαγνωσμένης/αδιάγνωστης βλεφαρίτιδας και υπερανάπτυξης παρασίτων Demodex & βακτηρίων στα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και την περί-οφθαλμική περιοχή.

  • Τα χαλάζια εμφανίζονται όταν αποφράσσονται οι σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων

Κανονικά οι μεϊβομιανοί αδένες εκκρίνουν ελαιώδεις σμηγματογόνες εκκρίσεις που απλώνονται στην επιφάνεια του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα με στόχο την διατήρηση της υγρασίας των ματιών, την οφθαλμική άνεση, την καλή οφθαλμική εμφάνιση και την επίτευξη της υψηλής ευκρίνειας της όρασης. Τα χαλάζια κάνουν την εμφάνιση τους όταν αποφράσσονται οι μεϊβομιανοί-Zeis σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων.

  • Τα χαλάζια εμφανίζονται πιο συχνά στους ανθρώπους ηλικίας 30-50 ετών

Οι ασθενείς με χαλάζιο αισθάνονται τα μάτια τους βαριά, έχουν ερεθισμό στον επιπεφυκότα, την αίσθηση ξένου σώματος/άμμου, ξηροφθαλμία, κόκκινο μάτι, δακρύρροια, τσίμπλες και πιθανός προβληματική όραση. Είναι πιθανό επίσης να εμφανιστεί ευαισθησία στο φως και πονοκέφαλος.

  • 91% των ασθενών με χαλάζιο οφείλεται στο παράσιτο Demodex

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΛΑΖΙΑ

Στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση επανεμφανιζόμενων χαλάζιων είναι :

  • η χρόνια βλεφαρίτιδα,
  • τα παράσιτα Demodex Brevis/Folliculorum,
  • οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη,
  • η ιογενής και βακτηριακή λοίμωξη,
  • η ροδόχρους ακμή (ροδόχρους νόσος),
  • η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (σε συνδυασμό με την απουσία υγιεινής των βλεφάρων),
  • η ανύπαρκτη υγιεινή των βλεφάρων/βλεφαρίδων,
  • η γαστρίτιδα,
  • το άγχος,
  • το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
  • η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα,
  • η ψωρίαση,
  • ο τραυματισμός στα βλέφαρα,
  • ο διαβήτης

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι καταστάσεις άνοσό-ανεπάρκειας, η ύπερλιπιδαιμία, η φυματίωση και η λεϊσμανίαση.

Η ΚΑΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ/ΒΛΕΦΑΡΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΧΑΛΑΖΙΟΥ ΣΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

 

Η κακή υγιεινή των βλεφάρων είναι αποδεκτό από την διεθνή οφθαλμολογική κοινότητα ως ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου σχηματισμού χαλαζίων.
Ο τακτικός αντί-Demodex/αντιβακτηριακός καθαρισμός-masaz των βλεφάρων/βλεφαρίδων με προϊόντα Ophthalmogen & Naviblef είναι απολύτως απαραίτητος για την αφαίρεση ξένων σωμάτων-λιπαρότητας-υπολειμμάτων-καλλυντικών παραγόντων, ρύπων της ατμόσφαιρας, που έχουν την τάση να θρέφουν ταπαράσιτα Demodex και να αποφράσσουν τους πόρους των μεϊβομιανών-Zeis αδένων.
Η απουσία της υγιεινής των βλεφάρων εξηγεί τόσο τον επιπολασμό του χαλάζιου τόσο σε γυναίκες που κάνουν χρήση καλλυντικών στα μάτια όσο και τα πολύ υψηλά επιδημιολογικά ποσοστά εμφάνισης βλεφαρίτιδας/ξηροφθαλμίας στον γενικό πληθυσμό.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

 

Η βλεφαρίτιδα είναι ένας από τους βασικούς προδιαθεσικούς παράγοντες του χαλάζιου.

Η βλεφαρίτιδα σχετίζεται με την φλεγμονή των μεϊβομιανών αδένων που οδηγεί σε απόφραξη και δέσμευση των σμηγγματογόνων εκκρίσεων με ταυτόχρονο αποτέλεσμα την χρόνια ξηροφθαλμία.
Η πιθανότητα εμφάνισης χαλάζιου στους πάσχοντες από χρόνια βλεφαρίτιδα/ξηροφθαλμία αυξάνεται κατακόρυφα με την απουσία της υγιεινής των βλεφάρων και την συνδυαστική ύπαρξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας – ροδόχρου νόσου.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α = ΧΑΛΑΖΙΟ

Το χαλάζιο είναι ταυτόχρονα μια από τις οφθαλμικές εκδηλώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Α. 

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί υπερκεράτωση στους πόρους των μεϊβομιανών αδένων και κατά συνέπεια οδηγεί σε απόφραξη αυτών των αγωγών.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την αναγέννηση, τη διαφοροποίηση και τη σταθερότητα των επιθηλιακών ιστών και η ανεπάρκεια της οδηγεί σε απώλεια κύλικων κυττάρων, αυξημένη επιδερμική κερατινοποίηση και πλακώδη μεταπλασία των βλεννογόνων, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα.
Για αυτούς του λόγους όσοι υποφέρουν από επανεμφανιζόμενα χαλάζια θα πρεπει να ενσταλάζουν στα μάτια τους πολυβιταμνινούχα τεχνητά δάκρυα βιταμίνης Α όπως Navitae Plus ophthalmic solution, να κάνουν μασάζ στα βλέφαρα με Ophthalmogen Gel και να λαμβάνουν εκ του στόματος Ophthalmogen Vitamin A INFUSION ειδικά μορφοποιημένες κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης βιταμίνης Α για την ενίσχυση των ματιών.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

Τα χαλάζιο είναι πιο συχνά σε ανθρώπους που πάσχουν από ροδόχρου. Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν επεισόδια ερυθήματος, έξαψη του δέρματος, τηλαγγειεκτασία και βλατιδώδη δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο, έχουν αυξημένες πιθανότητες φλεγμονής των ματιών/βλεφάρων και του σχηματισμού χαλάζιου.

ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Είναι μια γενικευμένη δερματική χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει διάφορες περιοχές του σώματος. Οι περιοχές με σμηγματογόνους αδένες επηρεάζονται ιδιαίτερα.


Οι μεϊβομιανοί – Zeis αδένες των βλεφάρων που είναι εκκριτικοί σμηγματογόνοι αδένες, συχνά επηρεάζονται συμμετέχοντας στη σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα και στο σχηματισμό χαλαζίων. Η τακτική υγιεινή των βλεφάρων σε αυτές τις περιπτώσεις με τον ψεκασμό των βλεφάρων με Ophthalmogen Spray, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση χαλάζιου σε όσους πάσχουν από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

Το χαλάζιο μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ξένες ουσίες μπορεί να αποφράξουν τους πόρους των σμηγαμτογγόνων αδένων των βλεφάρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη χαλάζιου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία, οποιουδήποτε φύλου και ανεξάρτητα από την φυλή τους. Είναι ιδιαίτερα συχνό στην περίπτωση απουσίας υγιεινής των βλεφάρων/βλεφαρίδων και παραμέλησης των ματιών για συναπτά έτη.

OPHTHALMOGEN: 

Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΖΙΟΥ

85% των περιπτώσεων χαλάζιου θα θεραπευτούν με την Ophthalmogen υγιεινή των βλεφάρων.
Η συντηρητική διαχείριση είναι η βασική και πιο επιτυχημένη θεραπεία του χαλάζιου διαχρονικά, για αυτό και προτιμάται στο 85% των περιπτώσεων. 

Η τομή και η  απόξεση (incision & curettage) γίνονται στο 15% των περιπτώσεων ενώ το ενδοτραυματικό στεροειδές (intralesional steroid) στο 0.55% των περιπτώσεων.

Η Ophthalmogen συντηρητική θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης της και περιλαμβάνει:

1) εφαρμογή αυτοθερμαινόμενων μασκών-κομπρεσών μιας χρήσης OPHTHALMOGEN EYE10 για 20 λεπτά 2-4 φορές την ημέρα (αναλόγως του μεγέθους και της σκληρότητας του χαλάζιου)

2) μασάζ 4 φορές την ημέρα στα βλέφαρα με το Ophthalmogen GEL για την καταστολή της φλεγμονής και τον έλεγχο του υπερπληθυσμού Demodex & βακτηρίων που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα των σμηγματογγόνων αδένων και την εμφάνιση του χαλάζιου

3) ψεκασμό των βλεφάρων/βλεφαρίδων με το Ophthalmogen Spray στις γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ-extension βλεφαρίδων, φακούς επαφής

Στην θεαματική αποτελεσματικότητα της Ophthalmogen θεραπείας οφείλεται η ταχεία εξαφάνιση του χαλάζιου από τα βλέφαρα σε λιγότερο από ένα μήνα και η επιστροφή στην υγιή κανονικότητα. Σε σπάνια περίπτωση που το χαλάζιο μπορεί να επιμείνει περισσότερο από ένα μήνα, συνίσταται η επέμβαση από έμπειρο οφθαλμίατρο.

Η χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων/αλοιφών συνήθως δεν χρειάζεται καθώς το χαλάζιο είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν φορές που υπάρχει υποψία σχετικής λοιμώδους αιτιολογίας. Προτιμήστε την χρήση των Ophthalmogen EYE10 αυτοθερμαινόμενων μασκών μιας χρήσης στην περίπτωση ανοιχτού χαλάζιου για την αποφυγή μόλυνσης και περαιτέρω επιπλοκής της κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποιήστε τελευταίας γενιάς τεχνητά δάκρυα με βιταμίνες όπως Visionlux Plus/Navitae Plus σε μορφή κολλυρίου ή τεχνητά δάκρυα σε μορφή σπρέι όπως Flora Vision Spray.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΧΑΛΑΖΙΟΥ

Στην περίπτωση που ανήκετε στους άτυχους που αναγκάζονται να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα χαλάζια, σημαίνει ότι πάσχετε από χρόνια βλεφαρίτιδα- σμηγματορροϊκή δερματίτιδα-ροδόχρου ακμή και υπερπληθυσμό παρασίτων Demodex ο οποίος πρέπει πάση θυσία να ελεγχθεί μαζί με την χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή στα βλέφαρα σας.

Η προληπτική στρατηγική αποφυγής η οποία συστήνεται από την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα περιλαμβάνει την ένταξη της συνήθειας του καθαρισμού/μασάζ/ψεκασμού των βλεφάρων σας καθημερινά όπως θα πλένατε και τα δόντια σας.

Εάν καθαρίζετε-κάνετε μασάζ-ψεκάζετε x1 την ημέρα τα βλέφαρα σας καθημερινά με Ophthalmogen-Naviblef Daily Care θα έχετε τα παρακάτω οφέλη:

– τον έλεγχο του πληθυσμού βακτηρίων και παρασίτων Demodex στα βλέφαρα/βλεφαρίδες,
– τον έλεγχο της φλεγμονής,
– την αποφυγή απόφραξης των μεϊβομιανών-Zeis αδένων και της εμφάνισης χαλάζιου στα βλέφαρα σας,
– τα μάτια σας δεν θα έχουν την κοκκινίλα που χαρακτηρίζει όλους όσους έχουν χρόνια φλεγμονή στην περιοχή των βλεφάρων

Εάν επιπρόσθετα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε την χρήση των Ophthalmogen EYE10 αυτοθερμαινόμενων μασκών χ1-2 φορές την εβδομάδα, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η απόφραξη των μεϊβομιανών-Zeis αδένων στην οποία είστε επιρρεπής, δεν θα ξανασυμβεί.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *