ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΟΧΗΣ. ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις είναι ένα κοινό πρόβλημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τα «ερεθισμένα βλέφαρα», οι «προβληματικές βλεφαρίδες», η «βλεφαρίτιδα», η  «dry eyes», το «κόκκινο μάτι», η «excessive lacrimation», «ο καύσος»,  «η itchiness», «η φωτοφοβίαευαισθησία στο φως», «η blurry vision»,  ήταν ανέκαθεν από τα κορυφαία προβλήματα για τον Διευθυντή του τμήματος φλεγμονών της οφθαλμολογικής κλινικής κάθε νοσοκομείου. 

Στο παρελθόν, κοινά οφθαλμολογικά προβλήματα αντιμετωπίζονταν μονοδιάστατα. Δηλαδή μόνο με την χρήση κολλυρίων (οφθαλμικών σταγόνων & αλοιφών), συνήθως αντιβιοτικά, κορτιζόνες, αντι-ισταμινικά, σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων, τεχνητά δάκρυα κ.α.

Η ραγδαία όμως εξέλιξη της οφθαλμολογίας και οι αλλεπάλληλες επιστημονικές μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι λύσεις του παρελθόντος δεν είναι πια αρκετές και αποτελούν ημίμετρα συγκριτικά με την γνώση που υπάρχει σήμερα για τα μάτια μας.

Το πέρασμα από την μονοδιάστατη στην πολυδιάστατη θεραπεία δεν κρίνεται μόνο αναγκαίο και απαραίτητο, αλλά είναι και ηθικά σωστό για τα εκατομμύρια ανθρώπων που καθημερινά ταλαιπωρούνται, υποφέρουν ή απλά δεν αισθάνονται καλά με τα μάτια τους ή και την ποιότητα της όρασης τους.

ΒΛΕΦΑΡΑ & ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ
Το Μέλλον της Οφθαλμικής Υγείας

Η επίπτωση της υγείας των βλεφάρων και των βλεφαρίδων στην υγεία, άνεση, εμφάνιση των ματιών και της ποιότητα της όρασης είναι άλλη μια παράμετρος της οφθαλμικής κλινικής εξίσωσης που δεν υπήρχε στο παρελθόν, η οποία ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε.

 

Εάν ανήκετε στους ασθενείς οι οποίοι μεταπηδούν από το ένα κολλύριο στο άλλο χωρίς να λαμβάνουν την ανακούφιση που χρειάζονται και τους αξίζει, είναι αυτοί που θα πρέπει να εισαχθούν άμεσα στο νέο μοντέλο της πολυδιάστατης οφθαλμικής θεραπείας που θα τους προσφέρει όχι μόνο μια αισθητά αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής αλλά και καλύτερη εμφάνιση.

ΟΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΝΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Η βλεφαρίτιδα, η dry eyes, η μαδάρωση, η τριχίαση, είναι πολυπαραγοντικές οφθαλμικές παθήσεις οι οποίες περιορίζουν την ποιότητα της όρασης (θολή όραση)  και επιδρούν αρνητικά στην εμφάνιση των ματιών και την ποιότητα ζωής. Ανήκουν στους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους οι ασθενείς επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο. Βακτηριακή μόλυνση, φλεγμονή των βλεφάρων και της οφθαλμικής επιφάνειας συνήθως συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Η πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση των οφθαλμικών παθήσεων των ματιών των οποίων οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές, είναι η λύση που εκατομμύρια ασθενείς ανέμεναν εδώ και δεκαετίες.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ & ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΤΗ Η ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ/ΒΛΕΦΑΡΙΔΩΝ

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζονται για τακτική φροντίδα των ματιών χωρίς συγκεκριμένα παράπονα που έχουν να κάνουν με οφθαλμική δυσφορία, θολή όραση , καύσο, φαγούρα, δακρύρροια και έντονες τσίμπλες κάποιες φορές. Εξετάζοντας το περιθώριο των βλεφάρων, των βλεφαρίδων και την πλάκα του ταρσού, ένας έμπειρος οφθαλμίατρος θα εντοπίσει τις περισσότερες φορές τη βασική αιτία των αλλεργικών προβλημάτων άνεσης και θολής όρασης του ασθενούς που βρίσκεται στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες.

Η φλεγμονή των βλεφάρων και των βλεφαρίδων από βακτήρια και παράσιτα , είναι ένας από τους κύριους λόγους της εμφάνισης των ασθενειών της οφθαλμικής επιφάνειας όπως είναι η βλεφαρίτιδα, η ξηροφθαλμία, η μαδάρωση, η τριχίαση, το χαλάζιο, το κριθαράκι, η μεϊβομιανίτιδα, η βλέφαρο-επιπεφυκίτιδα, η επιθηλιοπάθεια βλεφάρου (Lid wiper epitheliopathy).

Στα πρώιμα στάδια, οι ασθενείς είναι συχνά ασυμπτωματικοί, αλλά εάν αφεθεί χωρίς διαχείριση, η οπίσθια βλεφαρίτιδα είτε θα προκαλέσει είτε θα επιδεινώσει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Στην οπίσθια βλεφαρίτιδα παρατηρούνται συχνά κόκκινα αντί-αισθητικά μάτια, φαγούρα, καύσος, αίσθημα ξένου σώματος, κολλώδης βλεφαρίδες, αδύναμες βλεφαρίδες, τριχόπτωση βλεφαρίδων, φωτοφοβία και διαλείπουσα θολή όραση με οπτικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Ακόμη και αν οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί δεν είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει η εκπαίδευση της υγιεινής των βλεφάρων τόσο για την διατήρηση της υγείας όσο και της εμφάνισης των ματιών τους. Άλλωστε τα θεμέλια της ομορφιάς βρίσκονται στην καλή υγεία και στην προκειμένη περίπτωση η υγιεινή των βλεφάρων/βλεφαρίδων παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα όμορφα λαμπερά μάτια.

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Η υγιεινή των βλεφάρων που αποτελείται από την ελεγχόμενη θέρμανση των βλεφάρων, τον καθαρισμό, το μασάζ, τον ψεκασμό και την εκκένωση των μεϊβομιανών αδένων, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των παρασίτων που προξενούν χρόνια φλεγμονή και πιστεύεται ότι αυξάνουν την θερμοκρασία τήξης του ελαίου των μεϊβομιανών αδένων, με αποτέλεσμα την χρόνια βλεφαρίτιδα και ξηροφθαλμία, τα χαλάζια, την θολή όραση, τα κόκκινα μάτια και την χαμηλή ποιότητα ζωής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

(1)

Να θερμαίνετε τα βλέφαρα σας: Πολλαπλές μελέτες από όλο το κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι η θέρμανση των βλεφάρων στους 40 βαθμούς κελσίου για 20’ λεπτά αυξάνει σημαντικά την παραγωγή λιπιδίων και την ροή τους από τα βλέφαρα στην οφθαλμική επιφάνια, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας/βλεφαρίτιδας. Χρησιμοποιώντας τις πρωτοποριακές αυτοθερμαινόμενες μάσκες ματιών Ophthalmogen Eye10, επιτυγχάνετε την εφαρμογή της κατάλληλης θερμοκρασίας στον κατάλληλο χρόνο στα βλέφαρα σας καθημερινά οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η χρήση των παραδοσιακών ζεστών κομπρεσών πρέπει να αποφεύγεται γιατί πέρα του ότι είναι δύσχρηστες, η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις του κερατοειδούς (π.χ κερατόκωνο) λόγω αδυναμίας ελέγχου-διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Επομένως είναι απαραίτητη η τυποποίηση της θεραπευτικής διαδικασίας με την χρήση σταθερής ελεγχόμενης θερμοκρασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το Ophthalmogen Eye10 ή το Eyegiene.

(2)

Να καθαρίζετε τα βλέφαρα σας: Ο καθημερινός καθαρισμός των βλεφάρων και των βλεφαρίδων συμβάλει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων-εναποθέσεων, των βακτηρίων και των παρασίτων Demodex τα οποία κάνουν ζημιά στα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και τους οφθαλμούς. Το Naviblef και το Ophthalmogen ιστορικά συνίστανται σε όλους τους ασθενείς με φλεγμονές των βλεφάρων.Το Ophthalmogen Dermophthalmologic Wash για τα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και ολόκληρο το πρόσωπο, είναι το ιδανικό όπλο στη φαρέτρα του οφθαλμιάτρου για την ταυτόχρονη θεραπεία του δέρματος των βλεφάρων και του προσώπου όταν συχνά συνυπάρχει ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροική δερματίτιδα, ροδόχρους ακμή, ψωρίαση καθώς και κατά τη διάρκεια ρετινοειδών θεραπειών (οι οποίες προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμό στα μάτια).Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ευεργετική δράση λόγω της κατάλληλης ποσότητας Tea tree oil και αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία. Στο παρελθόν, πριν την εφεύρεση τους χρησιμοποιήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα το βρεφικό σαμπουάν (baby shampoo), αλλά τα μάτια πολλών ασθενών είναι ευαίσθητα και ερεθίζονται ακόμη περισσότερο λόγω του απορρυπαντικού που περιέχεται στη σύνθεση του σαμπουάν το οποίο εν τέλει δεν αντιμετωπίζει ούτε την φλεγμονή αλλά ούτε και τα παράσιτα Demodex – βακτήρια. Eίναι απαραίτητο το καθαριστικό των βλεφάρων/βλεφαρίδων να περιέχει την οφθαλμολογικά ενδεδειγμένη ποσότητα Tea Tree Oil σε συνδυασμό με άλλους ευεργετικούς παράγοντες ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη κάλυψη ενάντια στα βακτήρια, τα παράσιτα Demodex, τους χρόνιους φλεγμονώδης παράγοντες και να προσφέρει την ανάλογη περιποιητική δράση που απαιτείται.

(3)

Να κάνετε μασάζ στα βλέφαρα σας: Το μασάζ των βλεφάρων με Ophthalmogen Gel μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα αλλεργικά συμπτώματα των βλεφάρων, των βλεφαρίδων και των οφθαλμών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ποιότητας ζωής και της σταθερότητας του δακρυϊκού φιλμ. Η έρευνα έχει δείξει ότι μετά το μασάζ των βλεφάρων και των μεϊβομιανών αδένων, το TBUT-Tear Break Up Time επιστρέφει σε φυσιολογικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ύπερ-φυσιολογικά επίπεδαΤεχνική: Τοποθετήστε στο καθαρό δάκτυλο σας Ophthalmogen GEL και ασκήστε ελαφριά πίεση στο βλέφαρο σας από αριστερά προς τα δεξιά, κάνοντας μασάζ σε όλη την επιφάνεια του δέρματος του βλεφάρου έως πλήρης απορρόφηση του GEL. - μασάζ στο άνω και κάτω βλέφαρο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κύριας αιτίας της ξηροφθαλμίας που συχνά βασίζεται στην αποφρακτική διαταραχή της οπίσθιας βλεφαρίτιδας, που προκαλείται από αυξημένη κερατινοποίηση και την στερεοποίηση του ελαίου των δακρύων που παράγεται από τους μεïβομιανούς αδένες.

(4)

Να ψεκάζετε συχνά τα βλέφαρα σας: Η συχνή χρήση μακιγιάζ-extension βλεφαρίδων, φακών επαφής στα μάτια, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για περισσότερες από 4 ώρες ημερησίως εμφανίζουν αυξημένη ερυθρότητα σε οφθαλμούς και βλέφαρα, αδύναμες βλεφαρίδες και dry eyes με μειωμένα αποτελέσματα TBUT και Schirmer test. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται ο καθημερινός ψεκασμός των βλεφάρων/βλεφαρίδων με το Ophthalmogen Spray. Στην περίπτωση έντονης βακτηριακής λοίμωξης με τσίμπλες στα βλέφαρα/βλεφαρίδες, μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο φιαλίδιο του Ophthalmogen Spray, εξιδεικευμένο αντιβιοτικό κολλύριο για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την αντιβακτηριακή κάλυψη. (το Tea Tree Oil από μόνο του παρέχει πολύ καλή αντιβακτηριακή κάλυψη έναντι Gra+ και Gram– βακτηρίων και θεωρείται το φυσικό αντιβιοτικό καθημερινής χρήσης) Η μαδάρωση και η τριχίαση που έχουν να κάνουν με τις αδύναμες-προβληματικές βλεφαρίδες, συνήθως οφείλονται στην δεμοδήκωση (ακάρεα Demodex) και μπορεί να καταπολεμηθεί με τον ψεκασμό της ευεργετικής φόρμουλας του Ophthalmogen Spray στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες.

(5)

Να εκκενώνετε τους μεϊβομιανούς αδένες μια φορά το χρόνο: Κάποιες φορές ο οφθαλμίατρος θα χρειαστεί να διενεργήσει την γνωστή και απαραίτητη εκκένωση των μεϊβομιανών αδένων ή Meibomian Gland Evacuation (MGE) για να απελευθερωθούν και να αποσυμφορηθούν τα βλέφαρα από την συσσωρευμένη και στάσιμη ποσότητα ελαίου η οποία μπλοκάρει την υγιή ροή και ποιοτική παραγωγή του ελαίου από τους μεϊβομιανούς αδένες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τους Ophthalmogen Meibo-Evacuators και έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει πλήρως τα βλέφαρα/οφθαλμούς, να βελτιώσει την ποιότητα της όρασης και την ποιότητα της ζωής σας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.Η εκκένωση των μεϊβομιανών αδένων έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει την πλειονότητα των ασθενών που υποφέρουν από επανεμφανιζόμενα χαλάζια.Ο συνδυασμός της εκκένωσης των μεϊβομιανών αδένων τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και η ένταξη της υγιεινής των βλεφάρων στην καθημερινότητα σας, θα σας απαλλάξει την δυσάρεστη εμπειρία του χαλάζιου.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *