Βλεφαρίτιδα και Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από προοδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου (οπτική νευροπάθεια) που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τύφλωση και μπορεί να θεωρηθεί ως νεύρο-εκφυλιστική ασθένεια τόσο του ματιού όσο και του εγκεφάλου.

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από προοδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου (οπτική νευροπάθεια) που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τύφλωση και μπορεί να θεωρηθεί ως νεύρο-εκφυλιστική ασθένεια τόσο του ματιού όσο και του εγκεφάλου.

Το οπτικό νεύρο στέλνει οπτικές πληροφορίες από το μάτι σας στον εγκέφαλο σας και είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση σας. Η βλάβη στο οπτικό νεύρο σχετίζεται συχνά με την υψηλή πίεση στο μάτι σας. Αλλά το γλαύκωμα μπορεί να συμβεί και με φυσιολογική πίεση στα μάτια.

 

  • 2% είναι το ποσοστό εμφάνισης του γλαυκώματος στον γενικό πληθυσμό
  • 4% σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών 

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

 

Στην προσπάθεια μας να επιτευχθεί η ιδανική ενδοφθάλμια πίεση στα μάτια ώστε να προστατευθεί η ακεραιότητα του οπτικού νεύρου του ασθενή από την μελλοντική πιθανότητα τύφλωσης, ξεχνάμε ότι η ποιότητα ζωής είναι ότι σημαντικότερο έχουμε.

Η προσταγλαδίνη, η τιμολόλη (β-αναστολέας), η πιλοκαρπίνη, επηρεάζουν άμεσα τη μορφολογία, την επιβίωση και την πολλαπλασιαστική ικανότητα των επιθηλιακών κυττάρων των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων.
Είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αντί-γλαυκωματική θεραπεία που αποτελείται ως επί το πλείστων από τα αντί-γλαυκωματικά κολλύρια, ότι πέρα από την ευεργετική δράση της όσον αφορά τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στα βλέφαρα και την οφθαλμική επιφάνεια των οφθαλμών.

Είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αντί-γλαυκωματική θεραπεία που αποτελείται ως επί το πλείστων από τα αντί-γλαυκωματικά κολλύρια, ότι πέρα από την ευεργετική δράση της όσον αφορά τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στα βλέφαρα και την οφθαλμική επιφάνεια των οφθαλμών.

Η προσταγλαδίνη, η τιμολόλη (β-αναστολέας), η πιλοκαρπίνη, επηρεάζουν άμεσα τη μορφολογία, την επιβίωση και την πολλαπλασιαστική ικανότητα των επιθηλιακών κυττάρων των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων.

Οι οφθαλμικές σταγόνες προσταγλανδίνης μπορεί να είναι η κυρίαρχη ουσία μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης αυτή τη στιγμή αλλά προκαλεί ταυτόχρονα δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων (βλεφαρίτιδα) και ξηροφθαλμία.                        

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

 

Η προσαρμογή της δραστικής ουσίας και δοσολογίας της αντιγλαυκωματικής αγωγής σε συνδυασμό με την υγιεινή των βλεφάρων μπορεί να είναι η λύση στην επαναφορά της υγείας του δακρυϊκού φιλμ και των βλεφάρων από πιθανές αλλοιώσεις.

 

  • 50-60% των ανθρώπων που ακολουθούν θεραπεία γλαυκώματος υποφέρουν από ξηροφθαλμία

    1 στους 3 ασθενείς με γλαύκωμα αναφέρουν σοβαρά συμπτώματα ξηροφθαλμίας 

  • 22% των ασθενών με γλαύκωμα έχουν χαμηλότερη ανακύκλωση των φυσικών δακρύων τους συγκριτικά με την υγιή φυσιολογία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξηροφθαλμια ακόμη και πριν ξεκινήσει η θεραπεία του γλαυκώματος

Η τοπική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων λατανοπρόστης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της οφθαλμικής επιφάνειας που μοιάζει με αυτήν στην ξηροφθαλμια.

Οι οφθαλμίατροι που εξειδικεύονται στο γλαύκωμα (γλαυκωματολόγοι) θα εξετάσουν την πιθανότητα τοξικότητας της λατανοπρόστης στην επιφάνεια των οφθαλμών-δακρυϊκό φιλμ-βλέφαρα μετά από μακροχρόνια χρήση της και θα συστήσουν παράλληλα την τακτική υγιεινή των βλεφάρων/βλεφαρίδων σας, για να εξισορροπηθεί οποιαδήποτε αρνητική επίδραση μπορεί να προκύψει η οποία θα μειώσει αισθητά την ποιότητα της όρασης και της ζωής σας.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

 

Τα συμπτώματα της νόσου της ξηροφθαλμίας & της βλεφαρίτιδας σε ασθενείς με γλαύκωμα είναι συχνά:

  • 43% αναφέρει υπερβολική ενόχληση κατά την ενστάλαξη των οφθαλμικών σταγόνων
  • 40% αναφέρουν πίεση πίσω από τα βλέφαρα
  • 31% αναφέρει την αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια
  • 23% αναφέρει την αίσθηση οφθαλμικής ξηρότητας
  • 21% αναφέρουν ότι τα μάτια τους δακρύζουν
  • 18% αναφέρουν φαγούρα στα βλέφαρα

Τα συμπτώματα της νόσου της ξηροφθαλμίας & της βλεφαρίτιδας σε ασθενείς με γλαύκωμα είναι συχνά:

Σημαντικές φλεγμονώδεις αλλαγές συμβαίνουν στην οφθαλμική επιφάνεια σε ασθενείς που
έλαβαν αντιγλαυκωματική θεραπεία όπως έχει αναφέρει ο Γάλλος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Cristophe Baudouin σε επιστημονική κλινική μελέτη του.

Σημαντικές φλεγμονώδεις αλλαγές συμβαίνουν στην οφθαλμική επιφάνεια σε ασθενείς που έλαβαν αντιγλαυκωματική θεραπεία όπως έχει αναφέρει ο Γάλλος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Cristophe Baudouin σε επιστημονική κλινική μελέτη του.
Η επίπτωση των αντιγλαυκωματικών κολλύριων στην οφθαλμική επιφάνεια

  • 80% των γλαυκωματικών ασθενών υποφέρουν από ήπια έως μέτρια δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα) η οποία θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου

Η δυσλειτουργική κατάσταση των μειβομιανών αδένων στην οπίσθια βλεφαρίτιδα οδηγεί σε χρόνια ξηροφθαλμία

Η Ophthalmogen θεραπεία των μεϊβομιανών αδένων, το μασάζ και ο ψεκασμός των βλεφάρων όλων των ατόμων που λαμβάνουν αντιγλαυκωματική αγωγή κρίνεται απαραίτητη λόγω της επιβαρυντικής αρνητικής δράσης που μπορεί να έχουν οι προσταγλαδίνες στην λειτουργία και μορφολογία των μεϊβομιανών αδένων.

  • 82% των χρηστών αντιγλαυκωματικών σταγόνων έχουν σε κάποιο βαθμό μπλοκαρισμένους τους μεϊβομιανούς αδένες των βλεφάρων με αποτέλεσμα να βιώνουν καθημερινά συμπτώματα βλεφαρίτιδας & ξηροφθαλμίας.

Οι μπλοκαρισμένοι-δυσλειτουργικοί μεϊβομιανοί αδένες των βλεφάρων είτε από παράσιτα Demodex-βακτήρια είτε από την αντιγλαυκωματική αγωγή, πρέπει να αντιμετωπίζονται στον ασθενή με γλαύκωμα γιατί ειδάλλως διατρέχουμε τον κίνδυνο να διακόψει μερικός ή ολικός την αντιγλαυκωματική του θεραπεία και να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα του οπτικού νεύρου. (Galucoma Medication Drop Out)

Η ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 

 Έως 51% κυμαίνεται το ποσοστό μη συμμόρφωσης των γλαυκωματικών ασθενών στην χρήση αντί-γλαυκωματικού κολλυρίου, συχνά λόγω των ανυπόφορων παρενεργειών στα βλέφαρα και την οφθαλμική επιφάνεια.

Το μασάζ στα βλέφαρα κάθε βράδυ με το Ophthalmogen Gel βελτιώνει την συμμόρφοση στην αντιγλαυκωματική αγωγή

Το μασάζ κάθε βράδυ στα βλέφαρα με το Ophthalmogen Gel θα έχει πολλαπλά οφέλη για τα βλέφαρα και τους οφθαλμούς μαζί με την συμμόρφωση του ασθενή στην αντιγλαυκωματική αγωγή η οποία θα ενδυναμωθεί. Τα σημαντικότερα οφέλη συμπεριλαμβάνουν την αποφυγή επιδείνωσης της βλεφαρίτιδας από την οποία πάσχουν ήδη οι περισσότεροι γλαυκωματικοί ασθενείς, ο έλεγχος του πληθυσμού Demodex και της φλεγμονής που συνεπάγεται στη διατήρηση της ποιότητας ζωής σε υψηλό επίπεδο.

  • Έως το 40% ασθενών με γλαύκωμα χρησιμοποιούν πάνω από ένα αντιγλαυκωματικό κολλύριο.

 

Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας, της ξηροφθαλμίας και της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων με την χρήση των Ophthalmogen EYE10 αυτοθερμαινόμενων μασκών μιας χρήσης σε μορφή κομπρέσας και του μασάζ στα βλέφαρα με την οφθαλμική αλοιφή βλεφάρων Ophthalmogen Gel, θα οδηγήσει στην αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής και δεν πρέπει να παραβλέπεται στον ασθενή με γλαύκωμα.

Το Ophthalmogen eye10 αναβαθμίζει την ποιότητα της όρασης και ζωής

Η επαναστατική θεραπεία των βλεφάρων και της οφθαλμικής επιφάνειας με αυτοθερμαινόμενες μάσκες/κομπρέσες ματιών μιας χρήσης Ophthalmogen EYE10.

Η ΣΥΝΕΧΗΣΗ ΤΗ ΑΝΤΙΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ… ΑΛΛΑ Η ΟΛΟΕΝΑ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων (βλεφαρίτιδα) είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη φλεγμονώδης πάθηση των βλεφάρων που επηρεάζει δυσμενώς τη σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ.

ΤΑ ΑΝΤΙΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΑ ΚΟΛΛΥΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Η βλεφαρίτιδα υπάρχει βάσει επιστημονικών δεδομένων σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού μαζί με το παράσιτο , στα βλέφαρα, ανεξάρτητα από το εάν έχει ή δεν έχει γλαύκωμα ο ασθενής και η οποία είναι πιθανό να επιδεινωθεί με την λήψη οφθαλμικών σταγόνων για το γλαύκωμα.

  • 86% των ανθρώπων άνω των 60 ετών με ή χωρίς γλαύκωμα πάσχουν από το παράσιτο , βάση κλινικών μελετών

Η πλειονότητα των περιπτώσεων βλεφαρίτιδας οφείλεται στα παράσιτα Demodex

Ο ΚΑΙΡΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι το 40% των γλαυκωματικών ασθενών χρησιμοποιεί περισσότερο από ένα αντιγλαυκωματικά κολλύρια, τότε αντιλαμβανόμαστε τον καίριο ρόλο που θα παίξει η υγιεινή των βλεφάρων στην προστασία των βλεφάρων-βλεφαρίδων-οφθαλμικής επιφάνειας και της ποιότητα ζωής όλων αυτών των ασθενών!

 

Τι συμπεριλαμβάνει η υγιεινή των βλεφάρων και των βλεφαρίδων:

Βλέφαρα-Βλεφαρίδες

  1. Ophthalmogen EYE10 θεραπεία των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων μία φορά κάθε τρείς μέρες
  2. Naviblef καθαρισμό των βλεφάρων πριν την ενστάλαξη των αντιγλαυκωματικών κολλυρίων στα μάτια
  3. Ophthalmogen Gel μασάζ στα βλέφαρα καθημερινά μετά την ενστάλαξη των αντιγλαυκωματικών κολλυρίων στα μάτια
  4. Ophthalmogen Spray ψεκασμό των βλεφάρων και των βλεφαρίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας για την διατήρηση των βλεφάρων-βλεφαρίδων-οφθαλμικής επιφάνειας σε καλή κατάσταση
  5. Ophthalmogen Meibo-Evacuators εκκένωση των βλεφάρων μια φορά το χρόνο στους ασθενείς με γλαύκωμα που έχουν εμφανίσει χαλάζια στα βλέφαρα

Οφθαλμοί

  1. Navi Infla ophthalmic solution ενστάλαξη στους οφθαλμούς 2 φορές την ημέρα στην περίπτωση που τα μάτια κοκκινίζουν ή δακρύζουν
  2. Visionlux Plus ophthalmic solution ενστάλαξη στους οφθαλμούς 2 φορές την ημέρα στην περίπτωση αίσθησης άμμου ή ξένου σώματος στα μάτια
Η καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων αντιμετωπίζει τα οφθαλμικά συμπτώματα που προξενούνται από τα βλέφαρα

ΟΦΕΛΗ OPHTHALMOGEN ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

  • Ξεμπλοκάρει τους μεϊβομιανούς αδένες των βλεφάρων
  • Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τα χρόνια συμπτώματα βλεφαρίτιδας, ξηροφθαλμίας και χαλάζιου
  • Ηρεμεί τα μάτια που δακρύζουν και είναι κόκκινα
  • Εξασφαλίζει τη συνέχιση της αντί-γλαυκωματικής θεραπείας
  • Επιτυγχάνεται η προστασία του οπτικού νεύρου μέσω της αντιγλαυκωματικής αγωγής της οποίας η πιθανότητα διακοπής μειώνεται
  • Διατηρεί την ποιότητα ζωής σε υψηλά επίπεδα
  • Η καθημερινή ποιότητα της όρασης και ποιότητα ζωής δεν χρειάζεται να θυσιαστεί για την πιθανότητα μελλοντικής τύφλωσης

ΤΡΑΜΠΕΚΟΥΛΕΚΤΟΜΗ: Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

 

Η χειρουργική επέμβαση τραμπεκουλεκτομής έχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι της φαρμακευτικής αγωγής με κολλύρια για το λόγο που έχει να κάνει με την συμμόρφωση στην ενστάλαξη των αντιγλαυκωματικών σταγόνων. Είναι όμως πιθανή η εμφάνιση καταρράκτη στα μάτια ένα χρόνο μετά την τραμπεκουλεκτομή.

Και στις δυο περιπτώσεις της θεραπευτική προσέγγισης του γλαυκώματος, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η Ophthalmogen υγιεινή των βλεφάρων και των βλεφαρίδων για την διατήρηση της καλύτερης δυνατής κατάστασης του δακρυϊκού φιλμ, της υψηλής λειτουργικότητας των μεϊβομιανών αδένων, του ελέγχου της χρόνιας φλεγμονής των βλεφάρων και της ποιότητας ζωής σε υψηλά επίπεδα.

Απόλυτα αποτελεσματική η Ophthalmogen υγιεινή των βλεφάρων πριν/μετά την επέμβαση καταρράκτη

Τα χειρουργικά αποτελέσματα σε ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να επηρεαστούν από την προ-υπάρχουσα νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας των βλεφάρων η οποία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή μετά την επέμβαση.

Η νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας των βλεφάρων έχει συσχετιστεί με λοίμωξη μετά από χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος και με επιπλοκές στην οφθαλμική επιφάνεια όπως ο σχηματισμός Dellen μετά από τραμπεκουλεκτομή.

 

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΕΝΕΧΕΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΤΙΔΑΣ 

Όπως έχει αναφερθεί σε συνέντευξη της διεθνώς καταξιωμένης Αμερικανίδας οφθαλμιάτρου Marguerite Mc Donald στην Γλυκερία Τσιτσώνη στην Ώρα Μεταμόρφωσης, η απουσία υγιεινής των βλεφάρων πριν το χειρουργείο καταρράκτη ενέχει διάφορους κινδύνους, με τον κίνδυνο ενδοφθαλμίτιδας τον πιο τρομακτικό για οποιονδήποτε χειρουργό οφθαλμίατρο.

Απαραίτητη η υγιεινή των βλεφάρων πριν το χειρουργείο τραμπεκουλεκτομής

Η ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. 

Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ OPHTHALMOGEN ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ & ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να μειωθεί το ρίσκο ιατρογενούς ξηροφθαλμίας/βλεφαρίτιδας που σχετίζεται με την χρήση αντιγλαυκωματικών κολλυρίων. Η αλλοίωση της ποιότητας του δακρυϊκού φιλμ και η μείωση του λιπιδικού του στρώματος που θα προέρθει από την μειωμένη λειτουργία-δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταπολεμηθεί.

ερεθισμένα βλέφαρα και μάτια από τα κολλύρια για το γλαυκώμα

Η αλλοίωση-παραμόρφωση των βλεφάρων ή των βλεφαρίδων μπορεί να προκύψει από την φαρμακευτική αγωγή του γλαυκώματος. Η χρόνια φλεγμονή στα βλέφαρα και τους οφθαλμούς θα επηρεάσει αρνητικά τη συμμόρφωση του ασθενή στην αντιγλαυκωματική αγωγή και για αυτό το λόγο συστήνεται ο χρόνιος έλεγχος της χρόνιας φλεγμονής των βλεφάρων με προϊόντα Ophthalmogen.

Η συνδυαστική διαχείριση τόσο του γλαυκώματος όσο και της νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας, αποτελεί σήμερα την ορθή θεραπευτική φιλοσοφία της παγκόσμιας οφθαλμολογικής κοινότητας, η οποία δεν διατίθεται να θυσιάσει την ποιότητα ζωής κανενός ασθενή για την αποφυγή της πιθανότητας τύφλωσης από την καταστροφή του οπτικού νεύρου από γλαύκωμα στο μέλλον.(www.GlaucOsd.com)                                                         

Recommended Posts