Μέχρι σήμερα πολύ συχνές νόσοι των ματιών όπως η βλεφαρίτιδα, η ξηροφθαλμία και η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων θεωρούνταν ξεχωριστές παθολογικές καταστάσεις.

Ωστόσο νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι παθολογικές καταστάσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά επίπεδα-σημεία του ματιού όπως στα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και τους οφθαλμούς.

Ο συνδετικός κρίκος στις συχνές παθήσεις της οφθαλμικής επιφάνειας δεν είναι άλλος από τα παράσιτα Demodex και τα βακτήρια τα οποία ζουν και αναπτύσσονται στο δέρμα των βλεφάρων και τις βλεφαρίδες.
Η ανεξέλεγκτη υπερανάπτυξη τους μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φλεγμονής σε κάποιο από τα επίπεδα του ματιού και κάποια στιγμή να οδηγήσει σε γενικευμένη φλεγμονή που να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα σημεία.
Η φλεγμονή μπορεί να ξεκινήσει επιφανειακά στο δέρμα των βλεφάρων και των βλεφαρίδων όπου ζουν τα παράσιτα Demodex και τα βακτήρια και με την πάροδο του χρόνου να επεκταθεί εσωτερικά των βλεφάρων και να πλήξει τους μεϊβομιανούς αδένες με αποτέλεσμα να υπάρξει εκδήλωση συμπτωμάτων ερεθισμού, καύσου-φαγούρας, ξηρότητας στον επιπεφυκότα του οφθαλμού λόγω αποσταθεροποίησης του δακρυικού φιλμ και θολή όραση.

Η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων παθολογικών σταδίων βέβαια δεν γίνεται σε μια νύχτα αλλά χρειάζονται αρκετά χρόνια συσσωρευμένης παραμέλησης των βλεφάρων και των βλεφαρίδων σε συνδυασμό με αιτιοπαθολογικούς παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η ελλιπής διατροφή, η χρήση καλλυντικών, φακών επαφής, ψεύτικων βλεφαρίδων και κάποιων φαρμακευτικών θεραπειών. (πχ. αντιγλαυκωματικά κολλύρια, ρετινοειδής θεραπείες κατά της ακμής, αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά κ.α)

Οι οφθαλμίατροι τα γνωρίζουν όλα αυτά σήμερα και για αυτό το λόγο συστήνουν στην πλειονότητα των ασθενών τους την πρόληψη για την καλύτερη δυνατή ποιότητα της όρασης μέσω του μασάζ, του ψεκασμού, του καθαρισμού και της ελεγχόμενης θέρμανσης των βλεφάρων σε τακτά διαστήματα.

Το μασάζ με το Ophthalmogen GEL στα βλέφαρα και την περι-οφθαλμική περιοχή, πέρα από την διατήρηση του φορτίου παρασίτων Demodex και βακτηρίων σε υγιή & μη παθολογικά επίπεδα, συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων αποτρέποντας το μπλοκάρισμα τους και διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη ροή υψηλής ποιότητας λιπιδίων στα δάκρυα.

Η χρήση ελεγχόμενης θερμοκρασίας 40C για 15-20 λεπτά στα βλέφαρα με το Ophthalmogen EYE10 αποσυμφορεί τα βλέφαρα και ξεμπλοκάρει τους μεϊβομιανούς αδένες στους οποίους οφείλεται η σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ.

Ο καθαρισμός των βλεφάρων/βλεφαρίδων με τη σειρά Naviblef αποτελεί το golden standard στην πρόληψη & θεραπεία των παθήσεων της οφθαλμικής επιφάνειας στην ελληνική και διεθνής οφθαλμολογική κοινότητα συστήνει συνδυαστικά τον καθαρισμό με Naviblef και το μασάζ/ψεκασμό των βλεφάρων με το Ophthalmogen GEL/Spray στις χρόνιες περιπτώσεις.

Όσον αφορά την ξηροφθαλμία & την βλεφαρίτιδα, παθολογικές καταστάσεις οι οποίες συχνά συνυπάρχουν στους χρήστες φακών επαφής, οι οφθαλμίατροι συστήνουν την ένταξη του μασάζ και του καθαρισμού των βλεφάρων πριν και μετά την τοποθέτηση των φακών στα μάτια για την βελτιωμένη εμπειρία χρήσης τους και την αποφυγή του Contact Lens Drop Out το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Η υγιεινή των περιοχής των βλεφάρων που περιλαμβάνει το μασάζ, τον ψεκασμό, τον καθαρισμό και την χρήση ελεγχόμενης θερμότητας 40C με τις αυτοθερμαινόμενες κομπρέσες Ophthalmogen Eye10 μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της θολής όρασης και να οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα όρασης, να αυξήσει την ευεξία στα μάτια, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει το Contact Lens Drop Out.

ophthalmogen

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *