ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Τα μάτια καταπονούνται καθημερινά από το περιβάλλον, τους φακούς επαφής, το μακιγιάζ, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ παράλληλα συχνά σε αρκετές δερματοπάθειες του προσώπου συνυπάρχει και φλεγμονώδης συμμετοχή από τα μάτια.

Η υγεία των βλεφάρων & των βλεφαρίδων είναι καίριας σημασίας στην ποιότητα της όρασης και της ζωής μας

Η φλεγμονή στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες, γνωστή ως βλεφαρίτιδα, χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα, αδιαμφισβήτητα επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής

  •  πρησμένα-λιπαρά βλέφαρα,
  •  ερυθρό, ερεθισμένο βλεφαρικό χείλος,
  •  απολέπιση στα βλέφαρα σαν πιτυρίδα,
  •  έντονες τσίμπλες κατά το πρωινό ξύπνημα,
  •  ρυπαρά-λιπαρά εκκρίματα στις βλεφαρίδες,
  •  προβληματικές, αδύναμες βλεφαρίδες (τριχίαση)
  •  απώλεια βλεφαρίδων (μαδάρωση)
  •  κόκκινα μάτια
  •  αίσθημα άμμου, ξένου σώματος (ξηροφθαλμία)
  •  ευαισθησία στο φως
  •  θολή όραση
  •  δυσανεξία στους φακούς επαφής που οδηγεί στην διακοπή της χρήσης τους
Οι επιπτώσεις της φλεγμονής των βλεφάρων είναι εμφανής στα μάτια
Εικόνα: Οι επιπτώσεις της φλεγμονής των βλεφάρων είναι εμφανής στα μάτια

Συχνές αιτίες της φλεγμονής των βλεφάρων/βλεφαρίδων είναι :

  • η ελλιπής υγιεινή
  • η ανεξέλεγκτη βακτηριακή ανάπτυξη (συνήθως σταφυλόκοκκοι)
  • η ανάπτυξη ακάρεων ( Demodex )
  • δερματίτιδα
  • αντί-γλαυκωματικές θεραπείες
  • χρήση φακών επαφής
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εναποθέσεις στους φακούς επαφής και κατά συνέπεια σε αυξημένη ενόχληση
Εικόνα: Η βλεφαρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εναποθέσεις στους φακούς επαφής και κατά συνέπεια σε αυξημένη ενόχληση

ΑΚΑΡΑΙΑ DEMODEX & ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Συχνά στους χρήστες φακών επαφής να υπάρχει αυξημένη ανάπτυξη αποικιών από το παράσιτο Demodex στα βλεφαρικά χείλη. Λόγω της επίδρασης του Demodex στη συνήθη οφθαλμική χλωρίδα ή στην υγεία του βλεφαρικού χείλους, η χρήση φακών επαφής μπορεί να προσφέρει ένα πιο πλεονεκτικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων Demodex.
Τα ακάρεα Demodex προκαλούν φλεγμονή στα βλέφαρα και ξηροφθαλμία
Εικόνα: Τα ακάρεα Demodex προκαλούν φλεγμονή στα βλέφαρα και ξηροφθαλμία

Έχει διαπιστωθεί ότι η βλεφαρίτιδα παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσβολή από Demodex και σχετίζεται με αποικισμό των ορίων του βλεφάρου από μικροοργανισμούς όπως Staphylococcus epidermidis, Propionibacterium acnes, Corynebacteria και Staphylococcus aureus. Οι ίδιοι μικροοργανισμοί έχουν βρεθεί να είναι πιο συχνοί και να αναπτύσσονται ευκολότερα σε χρήστες φακών επαφής. Πιθανολογείται ότι ένας φακός επαφής μπορεί να προσφέρει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηριδίων και να λειτουργεί ως φορέας για μικροοργανισμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προσβολή από Demodex.

Έως το 27.4% των χρηστών των φακών επαφής μπορεί να κάνει Drop Out ενώ το 50% των χρηστών συνήθως αναπτύσσουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας

Η υγιεινή των βλεφάρων μπαίνει δυναμικά στο επίκεντρο της ζωής μας

Λόγω των επιδημιολογικών στατιστικών που αναδεικνύουν την μεγάλη συχνότητα βλεφαρίτιδας στον γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά οφθαλμικών ενοχλήσεων όπως αναφέρθηκαν πιο πριν, συνιστάται σήμερα σε όλους μας η ανάγκη της υγιεινής των βλεφάρων σαν μια καθημερινή υγιεινή συνήθεια. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη στους χρήστες φακών επαφής.

Η καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων περιλαμβάνει
Εικόνες: Οι αυτοθερμαινόμενες κομπρέσες μιας χρήσης Ophthalmogen EYE10 είναι η εξέλιξη της παραδοσιακής κομπρέσας για τα μάτια

Εάν η υγιεινή των βλεφάρων/βλεφαρίδων δεν ενταχθεί στη ζωή των χρηστών φακών επαφής από την αρχή, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονής στην περιοχή των βλεφάρων (με συμπτώματα βλεφαρίτιδας/ξηροφθαλμίας και την σταδιακή δυσανεξία στους φακούς επαφής) η οποία πιθανώς να παραμείνει για καιρό αδιάγνωστη και να οδηγήσει αφενός στο γνωστό σε όλους μας Contact Lens Drop Out, αφετέρου στον πολύ σοβαρό κίνδυνο μολυσματικής κερατίτιδος.

Για αυτό το λόγο η υγιεινή των βλεφάρων θα πρέπει να εντάσσεται στη ζωή του κάθε χρήστη, από τις πρώτες κιόλας ημέρες εισαγωγής του στον κόσμο των φακών επαφής, πάντα κάτω από την στενή καθοδήγηση και εποπτεία του έμπειρου οπτικού/οπτομέτρη. Η στενή σχέση οπτικού με τον πελάτη θα συμβάλει στην πρόληψη και όσο το δυνατόν ταχύτερη καταστολή των συμπτωμάτων μόλις εμφανιστούν.

Gel για μασάζ στα πρησμένα βλεφαρα

Εικόνα:Gel για μασάζ στα πρησμένα βλέφαρα

Spray ψεκασμού των πρησμένων βλεφάρων & προβληματικών βλεφαρίδων

Εικόνα:Spray ψεκασμού των πρησμένων βλεφάρων & προβληματικών βλεφαρίδων

Τα οφθαλμικά συμπτώματα των χρηστών φακών επαφής, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση με την καθημερινή χρήση των πρωτοποριακών αυτοθερμαινόμενων κομπρεσών όπως είναι οι κομπρέσες μιας χρήσης Ophthalmogen EYE10, τον καθαρισμό με αφρό Naviblef και το μασάζ στα βλέφαρα με Ophthalmogen Gel για τουλάχιστον δυο με τρείς μήνες.
Τα τεχνητά δάκρυα συνεισφέρουν στην ανακούφιση αλλά αποτελούν μόνο συμπτωματική και συμπληρωματική θεραπεία χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος της ξηροφθαλμίας. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν μειωθούν ικανοποιητικά, ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί για πλήρη διαγνωστικό έλεγχο στον οφθαλμίατρο.

Εικόνα : Η Ophthalmogen υγιεινή των βλεφάρων συμβάλει στην διάνοιξη των μπλοκαρισμένων λιπιδικών αδένων, την βελτιωμένη άνεση και επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των φακών επαφής στην οφθαλμική επιφάνεια, που οφείλεται στον έλεγχο της φλεγμονής των βλεφάρων και την σταθεροποίηση του δακρυϊκού φιλμ.

Βασικός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η επίτευξη του ελέγχου του φορτίου βακτηρίων και ακάρεων στα βλέφαρα, η διάνοιξη των πιθανά μπλοκαρισμένων μεϊβομιανών αδένων και η αύξηση της ροής λιπιδίων από τα βλέφαρα στην επιφάνεια των δακρύων, αποτελέσματα τα οποία θα φέρουν σημαντική οφθαλμική ανακούφιση, άνεση και βελτίωση της ποιότητας ζωής και όρασης.

Dr. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας

Για περισσότερες συμβουλές, διαγνώσεις και θεραπείες των οφθαλμικών και οπτικών παθήσεων σας επικοινωνήστε στο τηλ: 210.8001170 ή στο info@karabatsas.gr.

 

Dr. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας MD, PhD, FEBO, MRCOphth, FRCS, FWCRS Χειρουργός Οφθαλμίατρος- Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bristol, UK Επ. Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών (τομέας Οπτικής-Οπτομετρίας) Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) www.karabatsas.gr

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *